Kas notiks, ja ēdīsies sapelējušu maizi

Iedomājieties: jūs gatavojat gardu sviestmaizi ar sviestu un sieru, un pēkšņi uz pēdējā maizes gabaliņa pamanāt nelielu pelējuma plankumu. Jums prātā rodas jautājums: vai jūs varat nogriezt šo pelējumu un mierīgi nobaudīt sviestmaizi, vai tomēr labāk to vienkārši izmest? Un vai vispār ir vērts uztraukties par to, ka tikko apēdāt pelējumainu maizi? Šajā rakstā izzināsim, kas ir šī jautājuma būtība.

Kas ir pelējums un kāda ir tās būtība

Pelējums ir sēnītes veids. Lai tā attīstītos, tai ir nepieciešama silta un mitra barības vielu vide, un maize ir ideāla izvēle. Ne visi pelējuma veidi ir kaitīgi, bet tie celmi, kas attīstās uz maizes, bieži vien rada cilvēkiem toksiskus mikotoksīnus.

Kādas sekas var rasties pēc sapelējušas maizes ēšanas?

Kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi. Visticamākās sekas ir gremošanas trakta diskomforts, piemēram, slikta dūša, vemšana, caureja vai pat sāpes vēderā. Šo simptomu smagums var atšķirties atkarībā no cilvēka jutības un apēstā pelējuma daudzuma.

Alerģiskas reakcijas. Alerģiskiem cilvēkiem pelējuma maizes ēšana var izraisīt alerģiskas reakcijas: šķaudīšanu, iesnas, klepu un smagos gadījumos – dzī***ai bīst*** anafilaksi.
Elpošanas traucējumu rašanās. Pat ja neesat apēdis pelējumainu maizi, tā var izraisīt elpošanas traucējumus. Pelējuma sporu ieelpošana var izraisīt astmas lēkmes, bronhītu vai plaušu infe***jas, jo īpaši cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu vai jau esošām plaušu slim***m.

Ilgtermiņa riski 

Vienreizējs pelējušas maizes patēriņš var izraisīt tikai īslaicīgu diskomfortu, taču regulāra mikotoksīnu iedarbība uz organismu var izraisīt nopietnākas veselības problēmas, piemēram, šādas:

Imūnsistēmas nomākums. Mikotoksīni vājina cilvēka imūnsistēmu, padarot mūsu organismu uzņēmīgāku pret visu. Regulāri ēdot maizi ar pelējumu, jūs vēl vairāk un smagāk darīsiet pāri sev.

Neiroloģisku problēmu rašanās. Daži pelējuma veidi rada neirotoksīnus, kas var ietekmēt nervu sistēmu.

Lasi vēl: Kā atbrīvoties no klepus smagam smēķētājam, pārbaudīta un efektīva tautas recepte

Ilgstošas iedarbības gadījumā parādās negatīvi simptomi: trīce un galvassāpes, bet smagos gadījumos – neiroloģiski traucējumi.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment